Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Kas Ir Atoms

Atoms – vielas vissīkākā daļiņa, kas saglabā vielas ķīmiskās īpašības

Kas ir atoms?

Atoms ir matērijas gabals, kas pastāv visās vielās, kuras var fiziski pieskarties. Atoms satur elektronus, protonus un neitronus. Protonus un neitronus satur atoma kodols, bet elektroni riņķo ap kodolu. Protonu skaits atomā nosaka elementa kārtas numuru periodiskajā tabulā. Neitronu skaits nosaka atoma masas numuru.

Elektroni

Elektroni ir negatīvi lādētas daļiņas, kas riņķo ap atoma kodolu. To skaits atomā ir vienāds ar protonu skaitu, tāpēc atoms ir elektriski neitrāls. Elektroni ir iesaistīti ķīmiskajās reakcijās, jo tie var pārvietoties no viena atoma uz otru.

Protoni

Protoni ir pozitīvi lādētas daļiņas, kas atrodas atoma kodolā. To skaits nosaka elementa kārtas numuru periodiskajā tabulā. Piemēram, visu ūdeņraža atomu kodolā ir viens protons, tāpēc ūdeņradis atrodas periodiskās tabulas pirmajā grupā.

Neitroni

Neitroni ir neitrāli lādētas daļiņas, kas atrodas atoma kodolā. To skaits nosaka atoma masas numuru. Neitroni neietekmē atoma ķīmiskās īpašības, taču tie var ietekmēt atoma fizikālās īpašības, piemēram, blīvumu.

Secinājums

Atoms ir vissīkākā vielas daļiņa, kas saglabā vielas ķīmiskās īpašības. Tas satur elektronus, protonus un neitronus. Protonu skaits atomā nosaka elementa kārtas numuru periodiskajā tabulā, bet neitronu skaits nosaka atoma masas numuru. Atomi ir iesaistīti visās ķīmiskajās reakcijās, un to izpratne ir būtiska, lai izprastu ķīmiju un vielas uzbūvi.


Comments